H. Nguyen


2 culturen, 1 identiteit: het eerste symposium van Iviet.nl

 

 

Onder de thema ‘2 culturen, 1 identiteit' is het eerste symposium van Iviet.nl op 19/04/2009 in Delft gehouden. Dit symposium, gericht op de Vietnamese jongeren, is tot stand gekomen op initiatief van Iviet.nl, een groep van zo'n 20 Vietnamese jongeren. Onder de motto: ‘De Vietnamese cultuur aan een zijden draad' is het symposium – met veel PR-werk vooraf – groots opgezet in de grote zaal van het Cultureel Centrum in Delft. Ongeveer 150 mensen, voornamelijk jongere Vietnamezen en hun vrienden/partner waren aanwezig, dit getal overtrof alle verwachting van de organisatie.

“Is de Vietnamese cultuur echt aan een zijden draad”, vragen veel Vietnamezen zich af. In ieder geval, de dreiging van een drastische teloorgang van de Vietnamese cultuur in Nederland is voelbaar. In Nederland wonen er op dit moment ruim 18000 Vietnamezen, iets meer dan de helft daarvan heeft Nederland bereikt na een lange en gevaarlijke reis op de gammelen houten vissersbootjes of door de levensgevaarlijke tropische oerwouden heen, naar de van Vietnam aangrenzende landen. Er zijn relatief weinig culturele activiteiten voor de Vietnamezen in Nederland, één Tet-feest (het Vietnamese Nieuwjaar), één kinderfeest (het Midherfstfeest), een paar karaoke-avonden met de Vietnamese muziek en nog enkele religieuse dagen. Ontmoetingen waarbij sociale of culturele onderwerpen worden bediscussieerd zijn zeldzaam.

Iviet.nl kwam daarom op het idee zich te gaan verdiepen in de problemen omtrent de integratie van de Vietnamezen. De jonge generatie voelt zich in Nederland niet altijd als een ‘echte' Nederlander, mede door de huid- en haarkleur en door de achternaam, die hun afkomst verraadt. Tegelijkertijd voelen ze in Vietnam zich niet thuis. Daar noemen de mensen hun ‘Viet kieu'.

Na de tweetalige welkomstwoorden en een inleidend speech waarin The Phan, de moderator, het kernprobleem uiteenzette, breekt de uitgelaten stemming los door de quiz over de Nederlandse en Vietnamese wetenswaardigheden. Deze quiz werd in het programma gezet als warming-up en om het publiek te laten wennen aan de twee flapjes gekleurde papier, die ze daarna moeten gebruiken voor het stemmen op een aantal stellingen. Deze stellingen gaan over de problematiek waarop de tweede generatie kan stuiten: de invloed van de ouders bij de partnerkeuze, diploma's als een noodzakelijke successleutel, de moedertaal als een basissteen voor het behouden van de eigen cultuur enz… Bij elke stelling is telkens een discussie gevoerd tussen de mensen die ervoor of ertegen zijn, onder de begeleiding van Duc Van. De voertaal van het symposium is het Nederlands, het is duidelijk dat de tweede generatie geen probleem heeft hun visie en hun standpunt uit te spreken in een taal anders dan hun moedertaal, voor de Vietnamees sprekende deelnemers speelt Duc Van de uitstekende rol als tolk. Een paar Nederlanders vinden het nogal vreemd dat de eerste generatie, na 30 jaar in Nederland met een goede baan en een huis, zich hier vaak nog steeds als gast voelt terwijl ze niet veel affiniteit hebben tot hun vaderland, dat door hun als een land met veel sociale en culturele problemen wordt beschilderd.

Het laatste gedeelte van het symposium is een paneldiscussie met vier sprekers, die hun standpunt moeten verdedigen. Lam Ngo vindt het overdragen van de Vietnamese cultuur aan de jongere generaties uiterst van belang. Daarentegen meent Khoa Dong dat de Vietnamese cultuur amper bijdrage levert aan de ontwikkeling van de Vietnamese jongeren in Nederland. Viet Thanh kiest de gouden middenweg door een mentaliteit van multiculturele harmonie (Nederlands op het werk, thuis Vietnamees). Mark Beumer, de enige Nederlander, is van mening dat het probleem bij integratie voornamelijk een intern cultuurprobleem is, niet het probleem tussen de twee culturen.

Het publiek mengt ook zich intensief in de disussie, soms heftig, maar opbouwend door de openhartigheid van de deelnemers en van de goede coordinatie van de twee moderators, Duc Van en Cam Linh. De discussie heeft geen concreet resultaat opgeleverd, iedereen trekt zelf de lering en de conclusie hieruit. De thema ‘2 culturen, 1 identiteit' is te vaag en was eigenlijk een voorzet van de groep Iviet.nl als een opiniepeiling. Het mereendeel van het publiek is het mee eens dat de Vietnamese cultuur een groot bijdrage aan de harmonie in het integratieproces levert. De jongeren zijn bewust van hun Vietnamese achtergrond, en het voordeel is omdat ze tussen 2 culturen zijn opgegroeid, kunnen ze nu de voor- en nadelen naast elkaar leggen en de vrijheid hebben een eigen selectie te maken wat ze willen behouden. Een keuze, die in eerste instantie simpel lijkt, maar in de praktijk is het niet zo makkelijk, want in hun bijzondere situatie hebben ze te maken met 3 culturen: de Nederlandse cultuur, de Vietnamese cultuur ‘in ballingschap' en een andere ‘Vietnamese cultuur' waarin de normen en waarden niet altijd rijmen met wat ze van hun ouders hebben gehoord en gevoeld via die verhalen.

Het symposium is geëindigd met de aankondiging van Tra My, de woordvoerster van Iviet.nl over het oprichten van de stichting Iviet.nl, als de verlenging van dit symposium. Stichting Iviet.nl (met een website met dezelfde naam) houdt zich bezig met het stimuleren van de integratie van de Vietnamezen in de Nederlandse samenleving met behouden van de Vietnamese cultuur. Om dit doel te realiseren zullen in de toekomst regelmatig conferenties, workshops en evenementen worden georganiseerd, zo mag men verwachten.

Na de officiële bijeenkomst is de gelegenheid met elkaar woorden te wisselen onder het genieten van de smakelijke snacks, verzorgd door Fuzia, één van de hoofdsponsors van Iviet.nl.

 

H. Nguyen
(05/2009)

 


Cái Đình - 2009