Hien Nguyen


Universiteit Leiden stopt de samenwerking met het Chinese Confucius-instituut

.

De Universiteit Leiden heeft deze week (eind februari 2019) bekend gemaakt de samenwerking met het Confucius-instituut te beïndigen m.i.v. eind augustus. De officiële reden is ‘omdat de activiteiten van het instituur niet meer aansluiten bij de China-strategie van de universiteit’. De universiteit verkiest een samenwerking met verschillende Chinese onderzoeksinstellingen en universiteiten boven een vaste relatie met het Confucius-instituut, dat in opspraak raakte vanwege het gerezen vermoed dat China een vinger in de pap zou hebben.

De hoogleraar internationale betrekkingen van de Universiteit, Rob de Wijk – tevens directeur van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag, vindt dat dit de juiste keuze is. “Ik denk dat het terecht gebeurt. Het is helder dat er directe lijn zijn van het Confucius-instituut met de politieke autoriteiten in China. Nederlandse hogescholen of universiteiten zijn medefinanciers van die instituten. Dus betaal je ook nog mee aan wat er vanuit Peking over je wordt uitgestort.”

Rob heeft blijkbaar voldoende ervaringen met de strategie van de Chinese autoriteiten om dit te uiten. “De Chinezen komen! Ze maken een nieuwe wereldorde. Wij staan erbij en kijken ernaar”, zo waarschuwt hij in zijn nieuwe boek “De Nieuwe Wereldorde”, dat net verschenen is. Hij pleit daarom Chinese studenten uit te sluiten van bepaalde studierichtingen. Maar dat gaat eigenlijk te ver, op grond van discriminatie op nationaliteit, bekritiseren de anderen. Een verstandigere tegen-stratiegie is misschien bepaalde “gevoelige” studierichtingen zodanig in te richten om te voorkomen dat staatsgevaarlijke informatie wordt uitgelekt of weggekapt. In Amerika en Canada worden de Confucius-instituten scherp in de gaten gehouden, nadat Christopher Wray, directeur van FBI, vorig jaar heeft gewaarschuwd voor spionage-activiteiten van deze instituten.

In Nederland zijn er drie Confucius-instituten: in Leiden, Groningen en Maastricht. Formeel gezien zijn deze culturele centra, ze verzorgen oa. taalcursussen en studie over de Chinese cultuur. Een doorn in het oog is dat deze instituten vermijden te praten, of valse informatie verstrekken, over de “gevoelige onderwerpen”: Falungong, Tibet, en vooral over de incident op het Tianamenplein in juni 1989, waar tanks werden gebruikt om de betogers van studenten op hardhandige wijze te verdrijven met tussen 1500 en 3000 doden.

De opkomst van China is vergelijkbaar met de opkomst van Groot-Britannië in de 19de eeuw en van de Amerikanen in de 20ste eeuw, stelt Rob de Wijk in zijn boek. “De tentakels van de staat zitten in die gemeenschappen. Daar moeten we veel voorzichtiger mee zijn,” zei Rob in een interview.

China claimde in deze week de wereldleider te zijn over kunstmatige intelligentie. Huawei, met haar nieuwe 5G communicatienetwerktoepassingen liet onlangs weten dat ze niet bang zijn voor een wereldwijde sanctie, want de wereld heeft hun op den duur toch nodig.

Met “Yellow Peril” of “de gele invasie” werd in de 20de eeuw de expansiedrang van Japan bedoeld, maar eigenlijk past dit beter bij China van nu. Tegenover een land met 1,5 miljard mensen moet je dus massa instellen.

.

Hien Nguyen


Cái Đình - 2019