Belga


Parket van Parijs wil proces tegen 19 verdachten over drama met koelwagen in Essex

Het parket van Parijs wil een correctioneel proces tegen 19 mannen
die verdacht worden in het Franse onderzoek naar de dood van 39 Vietnamezen,
die in 2019 gestikt zijn teruggevonden in een vrachtwagen in Engeland.

© AFP

Het gaat om 19 mannen tussen 21 en 58 jaar. Ze worden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan een groot illegaal immigratienetwerk van Vietnam naar Europa. Het parket diende het verzoek in april in, het Franse nieuwsagentschap AFP kon het inzien.

De speurders kwamen tot de vaststelling dat de 19 mannen - die de Vietnamese, Franse, Chinese, Algerijnse of Marrokaanse nationaliteit hebben - belast waren met de organisatie van het transport van de slachtoffers, taxichaufeurs waren of nog eigenaar waren van appartementen die dienden als tijdelijk onderdak voor de migranten. Ze worden ervan beschuldigd hun voordeel te hebben gedaan met het leed van de migranten door “buitensporige sommen” te vragen om hun transport van Azië naar Europa te organiseren.

Het parket wil dat de 19 terechtstaan voor hulp in een georganiseerde bende tot illegale binnenkomst, verkeer en verblijf, en voor criminele vereniging om een misdaad te plegen. Ze riskeren daarbij tot tien jaar cel. Tegen vier van hen wil het parket ook een proces voor dood door schuld. De vier Vietnamezen waren niet verantwoordelijk voor het sluiten van de oplegger, maar ze hebben bijgedragen tot het scheppen van de situatie die heeft geleid tot de dood van de migranten, aldus het parket.

Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. De vrachtwagen was de avond ervoor vanuit Zeebrugge richting Engeland vertrokken. Het ging om 31 mannen en 8 vrouwen uit Vietnam. Ze hadden elk meer dan 10.000 euro betaald om naar het Verenigd Koninkrijk te worden gebracht.

In de zaak zijn er ook rechtszaken gevoerd in het Verenigd Koninkrijk, Vietnam en België.

.

Belga

Bron: Nieuwsblad, 27.04.2023

 

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitMondiaal/parketvanparijswilproces.html


Cái Đình - 2023