Hien Nguyen


Vietnam bereidt een wet voor om meer greep op sociale media te krijgen

Vietnam lijkt bezig te zijn een wet te maken voor een beperking op de ‘nieuwsgerelateerde sociale media accounts’ op te leggen, volgens een bericht van Reuters op 28/09/2022.

Als het doorgaat wordt de wet waarschijnlijk begin van volgend jaar aangekondigd. Deze wetgeving geeft de autoriteiten de mogelijkheid meer controle over nieuws- en informatiebronnen in Vietnam te hebben.

Dit zou een grote impact hebben op menige ‘account-owners’ van Facebook, YouTube, TikTok enz. Daarnaast zouden nieuwe verplichtingen opgelegd worden op de mediaplatforms, dat zij de controle op de inhoud van de berichten met een ‘nieuwsverspreidingskarakteristiek’ op de sociale media moeten aanscherpen. Met deze wet kunnen de Vietnamese autoriteiten de sociale-mediabedrijven opdragen accounts te verbieden die deze regels overtreden, anders worden boeten daar opgelegd.

Zowel de autoriteiten van Vietnam (Min. van Informatie & Communicatie en Min. van BuZa) als de gevraagde sociale media hebben nog niet gereageerd op dit bericht. Meta Platforms Inc (META.O), eigenaar van Facebook, en Twitter Inc (TWTR.N) weigerden commentaar te geven. Google en YouTube van Alphabet Inc hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. TikTok zei in een verklaring dat het inhoudsschendingen aanpakt op basis van toepasselijke wetten en met naleving van de richtlijnen, maar gaf geen commentaar op de hangende Vietnamese regelgeving, volgens het bericht van Reuters.

Vietnam is wereldwijd een top-10-markt voor Facebook met 60 miljoen tot 70 miljoen gebruikers, volgens gegevens uit 2021, en bronnen die bekend zijn met de zaak zeiden dat het ongeveer $US 1 miljard aan jaarlijkse inkomsten voor het bedrijf genereert – dus meer dan Frankrijk.

YouTube heeft 60 miljoen gebruikers in Vietnam en TikTok heeft 20 miljoen, volgens schattingen van de overheid in 2021, hoewel Twitter een relatief kleine speler blijft.

Terwijl mensen van de meeste landen de sociale media gebruiken voor het publiceren en verspreiden van hun eigen privé-berichten of hun bedrijfsgerelateerde berichten, gebruiken veel Vietnamezen hun media-accounts om nieuws van andere bronnen te verspreiden, meestal als een tegenhanger van de staat.

De Vietnamese overheid hekelt al lange tijd aan deze ‘báo hóa’-trend (nieuwsrelaterend bericht) van de accounts van Vietnamese activisten. ‘Báo hóa’ is een term die door de autoriteiten wordt gebruikt om het misleiden van gebruikers te beschrijven door te denken dat sociale media-accounts geautoriseerde nieuwskanalen zijn.

Door ‘báo hóa’ krijgt het publiek de nieuws uit een andere hoek dan de gecensureerde nieuws op de kranten. Ook de sensatiezoekende ‘nieuwsverspreiders’ zijn een doorn in het oog van de regering omdat zij van officiële nieuws van de staat tot gefilterde berichten maken en via sociale media verspreiden.

Het kat en muis spel wordt spannend. Om de censuur van de firewalls en media-aanbieders te omzeilen gebruiken veel account-owners reeds de speciale codes, toevoeging van puntjes binnenin de gevoelige woorden of het cyrillische alfabet (waarvan veel karakter op het Romeinse alfabet lijken).

.

Hien Nguyen

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitMondiaal/vietnambereidteenwetvoor.html


Cái Đình - 2022