Paul Roovers


Bossche Phat Tan Lee loopt eigen Vierdaagse en zeult Zuid-Vietnamese vlag mee

.

Phat Tan Luu loopt zijn eigen vierdaagse met de Zuid-vietnamese vlag.
Hij kwam hier 40 jaar geleden als vluchteling. © Marc Bolsius

.

.

 

DEN BOSCH - Oplettende bestuurders kunnen er dezer dagen niet omheen: tussen Den Bosch en Zaltbommel vice versa sjokt een al wat oudere met met een geel-rode vlag op zijn schouder die groter is dan hijzelf. En ook nog eens een vlag waarvan je denkt: van welk land is die in hemelsnaam?

Die man is T. Phat Tan Lee en de vlag is de tweekleur van het voormalige Zuid-Vietnam. Dat vraagt om opheldering. Bosschenaar Phat Tan Lee is alweer bijna thuis aan de Boschmeersingel als wij hem spreken langs de Helftheuvelweg. Hij heeft dan inmiddels ruim 20 kilometer in de benen. Maar dat is voor deze geoefende wandelaar gesneden koek. ,,Ik liep al een keer of dertien de Vierdaagse van Nijmegen en vorig jaar ook nog eens de 80 van de Langstraat", klinkt het monter.

Maar die 80 km hebben hem wel een blessure opgeleverd die verhindert dat er nu meer dan 20 kilometer per dag wordt gelopen. Dus misschien niet eens zo vervelend dat de échte Vierdaagse in Nijmegen vanwege de coronacrisis niet kan doorgaan.

Elke dag dezelfde route

Veel lopers kiezen ervoor om als alternatief vier dagen elders te lopen, net als Phan Tan Lee. Want helemaal niets doen komt in het woordenboek van de 72-jarige niet voor. Dus toch vier dagen in de benen en banjeren tussen Den Bosch en Zaltbommel, via Hedel, heen en weer een goeie 20 kilometer. ,,Nee ik loop elke dag dezelfde route, die vind ik mooi genoeg.”

Achter de vlag zit een verhaal

Die vlag? Daar zit een heel verhaal achter, zo blijkt. Dat moet ook wel want wie torst er anders zo'n last mee? Phat Tan Lee was politieagent in Zuid-Vietnam, het land dat zich in oktober 1955 met hulp van de VS afscheidde van het communistische Noorden dat onder invloed stond van China en de toenmalige USSR. Deze oorlog duurde tot maar liefst 30 april 1975. Het Zuiden verloor en op 2 juli 1976 werd het land herenigd met Noord-Vietnam.

Gevlucht naar Singapore

Maar voor Phat Tan Lee was er geen hereniging: hij werd gevangen gezet. Na vijf jaar cel wist hij te vluchten en belandde via een vrachtboot in Singapore. En kwam uiteindelijk op 31 december 1981 in Den Bosch aan. Bijna 40 jaar geleden inmiddels. Zijn vrouw verliet hem tijdens de gevangenschap, zijn zoon en dochter kwamen uiteindelijk ook naar Nederland. In Den Bosch hertrouwde Phat Tan Lee en kreeg nog drie kinderen.

Eerbetoon aan vaderland

En daarom wandelt Phat Tan Lee dus vier dagen met de rood-gele vlag tussen Den Bosch en Zaltbommel heen en weer. Uit eerbetoon voor zijn vaderland, dat al 45 jaar niet meer bestaat. Geen medaille dit jaar voor Phan Tan Lee, maar alleen herinneringen.

.

Paul Roovers
Bron: bd.nl, 23.07.20

______________

Opmerking van www.caidinh.com:

In dit artikel staat de naam van die persoon op sommige plekken niet correct. Zijn echte naam is Phat Tan Luu (in het Vietnamees: Lưu Phát Tấn)

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/bosschephattanlee.htm


Cái Đình - 2020