Marc Horckmans


Vietnamese autoconstructeur wil ook West-Europa en Noord-Amerika veroveren

Vinfast, de eerste binnenlandse autofabrikant van Vietnam,
heeft kantoren geopend in Noord-Amerika en Europa.
Het bedrijf wil immers tot een internationaal automerk uitgroeien.
Dat hebben woordvoerders van Vinfast aangekondigd.

Vinfast is een onderdeel van Vingroup, het grootste conglomeraat van Vietnam en in bezit miljardair Pham Nhat Vuong.

Internationaal

Vinfast werd vier jaar geleden opgericht en werd daarmee de eerste binnenlandse autofabrikant van Vietnam. In eerste instantie werden modellen met verbrandingsmotoren gebouwd, maar de onderneming maakte al snel duidelijk zich vooral op elektrische mobiliteit te willen richten.

Vorig jaar werd een verkoop van ongeveer 30.000 exemplaren gerealiseerd.

De onderneming, die nog geen winst heeft gemaakt, heeft nu aangekondigd een internationale uitbreiding na te streven. Vinfast zegt daarbij kantoren te hebben geopend in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland en Nederland. De productie zal echter in Vietnam gevestigd blijven.

Om zich op zijn intrede op de wereldmarkt voor te bereiden, heeft Vinfast naar eigen zeggen voormalige experts van Tesla, BMW en Toyota aangetrokken. De onderneming maakte in februari tevens bekend een vergunning te hebben gekregen om in de Amerikaanse deelstaat Californië op de openbare weg autonome voertuigen te testen.

Het bedrijf voegde eraan toe twee van zijn drie elektrische modellen – de VF e35 en VF e36 – vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten, Canada en Europa op de markt te willen brengen.

“Vinfast had zich oorspronkelijk tot doel gesteld om volgend jaar 56.000 elektrische voertuigen te verkopen”, wierp Pham Nhat Vuong op tijdens de algemene vergadering van het concern in juni van dit jaar. “Maar onder impact van een wereldwijd chiptekort is dat doel inmiddels teruggebracht tot 15.000 eenheden.”

Beursgang

Thai Thi Thanh Hai, topman van Vinfast, benadrukte dat de autobouwer Noord-Amerika en Europa als cruciale markten voor de overstap van verbrandingsmotoren naar een elektrische aandrijving bestempelt. Een aanwezigheid op die markten biedt Vinfast volgens hem een grotere kans om ook op de wereldmarkt door te breken.

Eerder dit jaar hadden woordvoerders van Vinfast al gemeld dat een groot deel van de

Amerikaanse activiteiten online zouden worden georganiseerd. Daardoor zou de uitbouw van een duur dealernetwerk overbodig worden. In Californië zou wel een showroom komen. Verder werd aangevoerd dat Vinfast voor het gebruik van autobatterijen zou werken met een leaseplan. 

Om zijn groei te ondersteunen, heeft Vinfast echter bijkomende financiële middelen nodig. In april raakte bekend dat de Vietnamese autobouwer aan een mogelijke notering aan de beurs van New York dacht. Bij die operatie zou Vinfast een bedrag van minstens 2 miljard dollar willen ophalen.

De beursgang was volgens een aantal bronnen oorspronkelijk voorzien voor het tweede kwartaal van dit jaar, maar heeft vertraging opgelopen.

.

Marc Horckmans
Bron: businessam.be

______________

Note van de redactie www.caidinh.com:

VinFast Netherlands BV is sinds 11.05.2021 gevestigd op Vijzelstraat 68, 1017 HL Amsterdam, met als activiteit: Import van nieuwe personenauto's en lichte bedrijfsauto's. Op dit adres staan meer dan 150 bedrijven ingeschreven.

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/vietnameseautoconstructeurwil.htm


Cái Đình - 2021