Ewout Klei


17 Februari 1979: China valt Vietnam binnen

 

In 1979 voerden China en Vietnam een korte maar bloedige oorlog,
die het gevolg was van de Vietnamese invasie van Cambodja.
China wilde Vietnam straffen,
omdat de Vietnamezen een einde hadden gemaakt aan het regime van de Rode Khmer. 

***

In 1975 veroverde Noord-Vietnam het zuiden, door Billy Joel vereeuwigd in de song Goodnight Saigon (‘We’d all go down together). Hoewel de Vietnamese communisten de oorlog hadden gewonnen waren ze bepaald geen geen vrienden van de Rode Khmer, de genocidale terreurorganisatie van Pol Pot die datzelfde jaar in Cambodja de macht had gegrepen en het land omdoopte in Democratisch Kampuchea.

De Rode Khmer vermoordde niet alleen 1,7 tot 2 miljoen Cambodjanen, maar stelde zich ook zeer vijandig op tegen Vietnam. Vietnamezen in Cambodja waren niet veilig en de Rode Khmer viel Vietnamese dorpen in het grensgebied aan. Pol Pot meende dat communistisch China hem zou steunen tegen Vietnam, als het tot een oorlog zou komen. Vandaar dat hij het op een confrontatie liet uitlopen.

Vietnam bereidde een invasie van Cambodja voor. Het Vietnamese leger was superieur aan de Rode Khmer. Bovendien hadden Pol en de zijnen met hun terreur een groot deel van de bevolking tegen zich in het harnas gejaagd. Op tweede kerstdag 1978 viel het Vietnamese leger Cambodja binnen. De divisies van de Rode Khmer die de Vietnamezen moesten tegenhouden werden verslagen. De Vietnamezen bezetten begin januari de grote steden in Cambodja en installeerden een nieuwe regering. De Rode Khmer vluchtte naar het westen van het land en bleef nog decennialang een guerrillaoorlog voeren tegen de Vietnamezen en de nieuwe machthebbers.

In reactie op de Vietnamese bezetting van Cambodja besloot China om een strafexpeditie te ondernemen. Op 17 februari viel een leger van half miljoen man het noorden van Vietnam binnen. China hoopte dat Vietnamezen zich zo bedreigd zouden voelen door deze overmacht, dat ze zich uit Cambodja zouden terugtrekken. De Vietnamese hoofdmacht bleef echter in Cambodja. De Chinese overmacht werd belaagd door guerrilla-aanvallen, die veel slachtoffers eisten. De Vietnamezen gingen echter een directe confrontatie uit de weg.

De Chinees-Vietnamese Oorlog duurde een kleine maand, van 17 februari tot 16 maart 1979. Er vielen aan beide zijden zo’n 30.000 doden. China en Vietnam claimden allebei de overwinning. Hoewel de Chinezen enkele kleine stukjes Vietnam aan de grens zouden annexeren was hun invasie in strategisch opzicht een nederlaag, omdat de Vietnamezen niet uit Cambodja vertrokken. De oorlog zorgde voor een verslechtering in de relatie tussen China en de Sovjet-Unie. Pas na 1989 zouden de Chinees-Russische betrekkingen verbeteren. 1989 was ook het jaar dat het Vietnamese leger Cambodja verliet. Het land bleef een democratie. De Rode Khmer hield het in de jungle en de bergen tot 1999 vol.

.

Ewout Klei
Uit: Jalta.nl, 17.02.2018


Cái Đình - 2018