Jeanette Kras


Chinese mannen trouwen met goedkopere Vietnamese vrouwen

Een bruid is duur in China. Daarom zoeken steeds meer mannen het over de grens. Vooral Vietnamese vrouwen zijn populair. ‘Ze zijn net als wij. Ze zijn bereid allerlei werk te doen en ze werken hard’, aldus de kersverse Chinese schoonvader van de Vietnamese Nguyen Thi Hang.

Zelf zegt ze: ‘Economisch gezien is het leven hier in China beter. In Vietnam woonde ik in een slecht huis en we waren boeren dus ik moest iedere dag hard werken op de rijstvelden.’

Vrouwen zijn schaars

Het is in China heel gewoon om voor een vrouw te betalen. Vanwege het eenkindbeleid en de voorkeur voor een jongen zijn ze schaars geworden: voor elke 100 vrouwen zijn er 118 mannen. Een auto en een goede baan is wel het minste wat een man moet hebben. Daarnaast betalen familieleden een aanzienlijk bedrag aan de familie van de vrouw.

Vooral arme mannen op het platteland kiezen daarom vaak voor een Vietnamese vrouw. Die kost maar 3200 dollar. Een Chinese dame is vier keer zo duur.

Hang zegt daarover: ‘Ik weet dat ze mijn familie geld hebben gegeven, maar ik durfde mijn ouders er echt niet naar te vragen. Ze zeiden: trouw een Chinese man. Die geeft tenminste om zijn vrouw en ik zou niet zo hard hoeven werken, maar gewoon van het leven kunnen genieten.’

Mensenhandel

Helaas worden ook veel vrouwen slachtoffer van mensenhandel. Ze worden er ingeluisd, vaak door familie of vrienden, en verkocht aan een Chinese man. Sommigen slaan nog voor hun bruiloft op de vlucht, maar het is lastig om weg te komen van het bergachtige platteland van China.

De Chinese politie heeft alleen al in 2012 1281 ontvoerde vrouwen uit Zuid-Oost Azië gered en teruggebracht naar hun eigen land.

Jeanette Kras
Bron: http://www.welingelichtekringen.nl


Cái Đình - 2014