Chris Klomp


In Berlijn 'ontvoerde' zakenman krijgt levenslang in Vietnam 

De vroegere topfunctionaris van staatsoliemaatschappij PetroVietnam
 die vanuit Berlijn naar Vietnam zou zijn ontvoerd,
is daar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

Trinh Xuan Thanh loopt onder begeleiding van politieagenten de rechtszaal uit © AP

De 52-jarige Trinh Xuan Thanh zou schuldig zijn aan corruptie. Zijn advocate meent echter dat er sprake is van ernstige misstanden in het proces. Zij, en ook de Duitse autoriteiten, denken dat Thanh vorig jaar juli is ontvoerd door de Vietnamese geheime dienst vanuit een park in Berlijn. De man zelf beweerde later in een videoboodschap vrijwillig te zijn teruggekeerd.

Advocate Petra Schlagenhauf uitte vandaag in een verklaring stevige kritiek op het proces. Ze stelde dat zeker één getuige onder druk is gezet. Ook zou het bewijs tegen haar cliënt zijn gemanipuleerd. Ze vroeg de Duitse regering zich te blijven inzetten voor de vrijlating van Thanh, die later nog moet voorkomen in een andere zaak.

Politicus

Ook een voormalig topman van de Communistische Partij is maandag veroordeeld. Dinh La Thang, een oud-lid van het politbureau, kreeg een celstraf van dertien jaar opgelegd. Hij is de meest vooraanstaande politicus sinds jaren die in het Aziatische land wordt berecht.

De autoriteiten vervolgden in totaal 22 mensen vanwege misstanden bij PetroVietnam. Thang en Thanh boden de communistische partij eerder al excuses aan.

.

Chris Klomp 
Uit: Algemeen Dagblad, 22.01.2018


Cái Đình - 2018