Erik Kouwenhoven


Influencer Vietnam opgepakt wegens kritiek op autofabrikant

Vinfast VF8. ©Vinfast

De Vietnamese politie heeft een influencer gearresteerd omdat hij kritiek had geleverd op de Vietnamese autofabrikant Vinfast. Hij werd vier dagen lang vastgezet en 35 uur ondervraagd over zijn werkwijze.

De 37-jarige Sonnie Tran raakte ook zijn computers en andere elektronische apparaten kwijt, zo meldt website TheDrive. De politie van Ho Chi Min heeft ze naar eigen zeggen in beslag genomen op basis van Artikel 331 van het Vietnamese wetboek van strafrecht, dat naar verluidt verbiedt de belangen van anderen te schaden.

‘Geen Pininfarina’

Tran heeft VinFast herhaaldelijk bekritiseerd, onder meer door vraagtekens te zetten bij de financiering van het bedrijf, waarbij hij suggereert dat het lege vennootschappen gebruikt om schulden te verbergen. Ook beweert hij dat het bedrijf zijn verkoopcijfers opblaast en dat het niet daadwerkelijk Pininfarina (een ontwerpbureau en producent van autocarrosserieën in Italië) heeft ingeschakeld om zijn voertuigen te ontwerpen.

Rechtzaak tegen Youtuber

De Vietnamese influencer is niet de enige die soortgelijke beweringen doet. Het is ook niet de eerste keer dat VinFast probeert de wet te gebruiken om critici het zwijgen op te leggen. In 2021 spande de Vietnamese autofabrikant een rechtszaak aan tegen YouTuber Tran Van Hoang, toen hij een video plaatste waarin hij klaagde over zijn ervaringen met het bezitten van een VinFast.

Meer kritiek

Destijds beweerde het bedrijf dat Hoang de klachten had verzonnen om de reputatie van VinFast te schaden en dat de advocaten ‘voldoende gronden hadden om te bewijzen dat het niet zomaar een normale klacht was’. Ook journalisten zetten vraagtekens bij de werkwijze van het bedrijf en de kwaliteit van de producten. Het AD schreef enkele maanden geleden ook een verhaal over de werkwijze van VinFast en de kwaliteit van de auto's.

Erik Kouwenhoven
Bron: Algemeen Dagblad, 07.01.2024

 

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Actualiteiten/influencervietnamopgepakt.html


Cái Đình - 2024