Erik van Zwam


Nieuw kanaal in Cambodja straks bevaarbaar voor Chinese marine

Cambodja maakte van de start van de bouw van het kanaal een enorm mediaspektakel. Beeld REUTERS

Een nieuw kanaal in Cambodja moet de rivier de Mekong
met zee verbinden en voor enorme economische groei zorgen.
Internationaal zijn er evenwel grote zorgen over het project.

   

Cambodja maakte van de start van de bouw van het Funankanaal maandag een enorm mediaspektakel, met 17.000 gasten en de uitzending ervan op alle televisie- en radiokanalen, via Facebook, YouTube en Telegram.

Het is een nationale gebeurtenis die het land een grote economische groei-impuls moet geven. Internationaal zijn er echter zorgen over dit project – waar China nauw bij betrokken is. Het nieuw te graven kanaal van 180 kilometer moet de hoofdstad Phnom Penh verbinden met de Golf van Thailand en geschikt zijn voor containerschepen.

Het Funankanaal wordt verbonden met de rivier de Mekong, die als waterbron dient. De Mekong stroomt door Phnom Penh. Nu loopt 70 procent van de Cambodjaanse im- en export via de Mekong naar zeehavens in Vietnam om zo verbonden te zijn met de wereldmarkt. Het Funankanaal maakt Vietnam overbodig en daar is het land niet blij mee.

De kosten van de aanleg worden geschat op ruim 1,5 miljard euro. De vaarroute moet over 4 jaar klaar zijn. De financiering komt voor 51 procent van Cambodjaanse ondernemers en de rest wordt geleend van de Chinese aannemer China Bridge and Road Corporation.

Welvarende staat

Het kanaal moet ervoor zorgen, volgens premier Hun Manet, dat Cambodja zich in tien jaar tijd ontwikkelt van een lagelonenland naar een welvarende staat met gemiddelde en hogere lonen. Boeren gaan profiteren van een stabielere waterstand waardoor de oogsten groter kunnen worden. Transportkosten dalen, waardoor de export van producten goedkoper wordt.

Bij de Verenigde Staten en Vietnam leven grote zorgen, vooral door de invloed van China op dit project. Chinese marineschepen kunnen via het kanaal straks de Mekong opvaren en tot aan de grens met Vietnam komen. De relatie tussen beide landen is al jaren ver onderkoeld. Dit is nog verslechterd door de claim van China op de Zuid-Chinese zee tot in de kustwateren van Vietnam. Zeker nu China een marinehaven heeft gebouwd aan de Cambodjaanse kust, net om de hoek van de betwiste Zuid-Chinese zee. Die Ream-marinebasis is door China voor 30 jaar gehuurd. Andere schepen zijn tot nu geweigerd. Ook Cambodjaanse marinevaartuigen leggen in een oudere haven verderop aan.

Afhankelijkheid groeit

De VS menen dat met de aanleg van het Funankanaal de Chinese invloed op Cambodja enorm zal toenemen, zeker omdat 40 procent van de staatsschuld van Phnom Penh in Chinese handen is. Hun Manet weigert een positie in te nemen in het geopolitieke conflict tussen China en de VS in Zuidoost-Azië en de Pacific. Feitelijk gezien is de Cambodjaanse afhankelijkheid van China steeds groter aan het worden. China financiert en bouwt ook luchthavens wegen en hotels.

Vietnam is tevens bezorgd vanwege het watergebruik uit de Mekong om het kanaal te vullen. Het zou volgens Phnom Penh gaan om slechts 0,5 procent van al het water. Vietnam zit aan het einde van de Mekong en heeft al veel last van de tientallen dammen die stroomopwaarts in China, Laos, Thailand en Cambodja zijn gebouwd. Stuwmeren houden enorme hoeveelheden water vast, die zorgen voor een fikse daling van het waterpeil in de rivier. Vietnam vreest de consequenties voor zijn rijstproductie, die voor 90 procent in de Mekong Delta stroomafwaarts plaatsvindt. Cambodja ziet het probleem niet.

   

Erik van Zwam
Bron: Trouw, 06.08.2024

 

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Actualiteiten/nieuwkanaalincambodja.html


Cái Đình - 2024