nu.nl


Prominente Vietnamese blogger krijgt vijf jaar cel 

Foto: AFP

 

De Vietnamese blogger Nguyen Huu Vinh is in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel. Zijn assistente moet van de rechter drie jaar achter tralies verdwijnen.

Dat meldt Reuters donderdag. De 60-jarige blogger en zijn 36-jarige assistente Nguyen Thi Minh Thuy werden schuldig bevonden aan “misbruik van het recht op vrijheid en democratie en het negeren van het belang van de staat”. 

De Hoge Raad handhaaft hiermee de strafmaat die in maart door een lagere rechtbank werd opgelegd. Vinh en Thuy waren hiertegen in beroep gegaan. Het duo werd in 2014 opgepakt.

Harde aanpak

Vinh begon in 2013 met bloggen en publiceerde links naar artikelen van staatsmedia, maar ook naar artikelen van activisten. Volgens de rechter heeft het duo de waarheid over Vietnamese leiders en de staat “verdraaid”.​

De zaak trekt veel aandacht, mede door de achtergrond van Vinh. De voormalige politieman en privédetective is de zoon van een minister.

Human Rights Watch heeft herhaaldelijk opgeroepen om de twee bloggers vrij te laten. Mensenorganisaties wijzen vaker op de harde aanpak van critici van het regime in Vietnam.

 

Uit: NU.nl, 22 september 2016

 


Cái Đình - 2016