David Bremmer


Vietnam open voor bedrijven

 

Brussel/Rotterdam – De EU en Vietnam zijn het eens over een nieuw vrijhandelsverdrag. De overeenkomst zal Nederlandse bedrijven honderden miljoenen euro’s extra omzet opleveren en is voor MKB zeer profijtelijk, voorspelt Vietnam–specialist Hai Phan.

Waar Vietnam bij veel Nederlanders vooral bekend is om de oorlog die de VS er in eind jaren ’60 uitvocht, weten onze bedrijven het Zuid-Aziatische land steeds beter te vinden. Met zijn 90 miljoen inwoners is het een van de snelst groeiende economieën van Azië.

De afgelopen jaren vertrokken er veelvuldig handelsmissies naar het land. Premier Rutte leidde er vorig jaar juni nog één, tientallen bedrijven kwamen in zijn kielzog mee. Eerder bezocht minister Schultz (Infrastructuur) de Mekong Delta, terwijl de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dit jaar nog langskwam met de Nederlandse watersector.

Met resultaat: sinds de eeuwwisseling vertienvoudigde de jaarlijkse handel naar ruim 2,7 miljard euro. Het nieuwe EU-akkoord zal die handel een nieuwe impuls geven. In de door eurocommissaris Cecilla Malmström gesloten overeenkomst worden de meeste heffingen op goederen geschrapt. Vietnam belooft bovendien de komende jaren de handel in financiële diensten, telecommunicatie, post en transport te liberaliseren. Ook mogen Europese bedrijven meedingen bij overheidsaanbestekingen rond wegen, havens en de spoorwegen.

“Dit akkoord is echt bijzonder goed nieuws voor Nederland,” zegt de Vietnamese Nederlander Hai Phan. Als directeur van Vietnam Trade International uit Almere brengt hij Nederlandse en Vietnamese bedrijven met elkaar in contact. “Ik verwacht dat de handel tot 2017 zal stijgen naar 3,5 miljard euro per jaar.”

Vooral MKB-bedrijven kunnen profiteren, denkt de 58-jarige Phan, die al sinds zijn 20ste in Nederland woont. “Veel grote bedrijven, zoals Unilever en Shell, zijn er al lang actief. Heineken heeft twee brouwerijen in Vietnam. Campina een fabriek.”

Schoenen

Bekende producten uit Vietnam zijn schoeisel en kleding. 40 procent van de schoenen in de winkel komt uit Vietnam, weet Phan, die vorig jaar met premier Rutte meereisde. Maar er komen ook veel landbouwproducten en kweekvis vandaan. “Neem cashews en andere noten. Vietnam is verder een grote koffie-exporteur.”

Die komen dankzij het schrappen van tarieven straks makkelijker hierheen. Andersom zullen Neerlandse bedrijven meer gereedschappen, machines en levensmiddelen naar Azië sturen. “Ook komen medische apparatuur goedkoper Vietnam in. Dat is bijvoorbeeld goed voor Philips.”

Het Europees Parlement moet de EU-handelsovereenkomst nog wel goedkeuren. Die gaat dan eind 2017, begin 2018 in. De totale EU-handel met Vietnam bedroeg vorig jaar 28 miljard euro. Nederland is met zijn 2,7 miljard euro de op twee na grootste handelspartner.

David Bremmer
Uit: AD, 05/08/2015


Cái Đình - 2015