Jos De Greef


VS-minister Tillerson probeert plooien glad te strijken in China

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wil van zijn Chinese collega Wang Yi meer inspanningen om Noord-Korea tot rede te bewegen. Tillerson is in Peking voor zijn eerste bezoek aan China. Hij kwam uit Zuid-Korea, waar hij een "militaire optie" tegen het stalinistische Noord-Korea niet langer wou uitsluiten.

Het is de eerste reis van Tillerson als VS-minister in Azië. De voorbije was hij bij de bondgenoten in de regio op bezoek, met name Japan en Zuid-Korea. Telkens lag daar vooral de dreiging van Noord-Koreaanse raketten en kernwapens op tafel.

AP

Tillerson sneed dat onderwerp ook in Peking aan bij zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi. Eerder had de VS China verweten dat dat land te weinig deed om Noord-Korea te bewegen tot kalmte. Dat herhaalde hij in Peking niet, maar Tillerson zei wel dat dat de "situatie in Korea nu tot een gevaarlijk niveau is geëscaleerd".

Minister Wang ontkende dat hij weinig druk op Noord-Korea zou uitoefenen, maar hij wil ook ruimte geven aan dialoog en diplomatieke oplossingen. Hij riep de Amerikanen op om het hoofd koel te houden. De crisis zit nu op een gevaarlijk kruispunt en allen moeten samenwerken om te vermijden dat het tot een gewapend treffen komt, aldus de Chinese topdiplomaat.

Korea overschaduwt de Zuid-Chinese Zee

Dat neemt niet weg dat ook China het de voorbije maanden op de heupen heeft gekregen door de "bondgenoot" Noord-Korea. China stelt dat het Noord-Korea tot rede kan bewegen, maar Pyongyang heeft de Chinezen de voorbije maanden al tal van keren voor schut gezet met kernproeven en rakettesten, die de limieten aantonen van de Chinese invloed op het communistische regime in Noord-Korea.

AP

De opstelling van Amerikaanse antiraketsysteem THAAD in Zuid-Korea (foto in tekst) is daarvan een logisch gevolg, maar China is daarover boos omdat dat systeem de "machtsverhoudingen in de regio zou veranderen".

De Koreaanse crisis is blijkbaar ernstig genoeg om een ander heikel punt te overschaduwen: de tegenstellingen tussen de VS en China in de Zuid-Chinese Zee. De VS stellen zich daar de laatste tijd steeds sterker op tegen de Chinese claims en krijgen daarbij de steun van andere landen zoals Japan en Australië. Japan heeft onlangs een groot oorlogsschip naar de Zuid-Chinese Zee gestuurd en is daar nu voor het eerst sinds 1945 op grote schaal militair aanwezig.

Jos De Greef
Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2927300


Cái Đình - 2017