Kidr


Wereldberoemd napalmmeisje krijgt eindelijk behandeling om pijn weg te nemen

Meer dan veertig jaar nadat Kim Phuc verbrand raakte door een napalmaanval in Vietnam, wordt ze eindelijk verlost van haar pijn. Het meisje dat het symbool werd van de Vietnamoorlog is nu 52 en ondergaat in de Verenigde Staten een laserbehandeling om de grote littekens op haar lichaam zachter te maken.

Het is hét beeld van de Vietnamoorlog in 1972. Een meisje van amper negen jaar oud is net slachtoffer geworden van een napalmaanval en loopt helemaal naakt door de straten. Een vliegtuig van het Zuid-Vietnamese leger had de bom per ongeluk laten vallen op de eigen troepen en burgers, en Kim Phuc raakte levensgevaarlijk verbrand.

Meer dan veertig jaar later wordt Kim Phuc nog steeds herinnerd aan de vreselijke dag. Niet alleen heeft ze littekens over haar hele lichaam, die zijn ook nog eens zodanig dik dat ze voortdurend pijn heeft. Haar huid is bijna vier keer zo dik als normaal, en dat maakt dat elke beweging pijn doet. “Ik heb altijd gedacht dat ik pas in de hemel zou verlost zijn van mijn littekens en de pijn. Maar nu is het de hemel op aarde voor mij”, vertelde Phuc toen ze in Miami aankwam.

Kim toont haar brandwonden - credit: AP

De Vietnamese is in de Verenigde Staten voor een bijzondere behandeling. Dermatoloog Jill Waibel zal een laserbehandeling uitvoeren op haar littekens, zodat die minder stug worden. De lasers maken microscopisch kleine gaatjes in de huid, zodat geneesmiddel met collageen dieper in de huid kan doordringen. Dat geneesmiddel zal de huid uiteindelijk soepeler maken. Phuc zal wellicht zeven keer onder de lasers moeten, maar dat heeft de Vietnamese ervoor over. “In vergelijking met alle operaties die ik als kind had, was dit echt gemakkelijk. Misschien duurt de hele behandeling nog een jaar. Maar ik ben heel enthousiast, en heel dankbaar”, klinkt het.

Kim tijdens de behandeling door dokter Jill Waibel - credit:AP

Kidr
26/10/2015
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151026_01938509

 


Cái Đình - 2015