Lam Ngo


Het verhaal van Minh Vu

.

Lam Ngo (LN) interviewt Minh Vu (MV). Als kleine baby werd Minh Vu in 1981 gered
door de olietanker Antilla Bay in de Zuid-Chinese Zee. Nu is hij directeur van Minh-Zone Entertainment en
MZ Sport Academy in Hoorn, gespecialiseerd in dans en kungfu.

Minh Vu heeft op gebied van kungfu en dans al wat titels op zijn naam staan,
waaronder Nederlands, Europees en Wereldkampioen.
Daarnaast is hij een bekende entertainer en heeft hij in meerdere films en commercials gespeeld.

LN: Kunt je iets vertellen over je achtergrond en je familie ?

MV: Mijn naam is Minh Vu, geboren in Vietnam, als baby van 2 maanden oud naar Nederland gekomen. Ik kom uit een gezin van tien kinderen.

Familie Vu aan boord van de olietanker Antilla Bay (1981)

LN: Je was nog een baby toen je in Nederland kwam. Hebben je ouders je verteld waarom jullie uit Vietnam zijn gevlucht? Hoe ging het met de vlucht volgens hun ervaring?

MV: Jazeker, ik heb hierover ook een boek geschreven. De titel is “Vu Vietnam Uitgevlucht”. Reden dat we uit Vietnam zijn gevlucht is, omdat mijn ouders geen toekomst meer zagen, angst voor het nieuwe regime. De vlucht was een ware hel. Leven of dood, ze staan letterlijk dicht bij elkaar.

Boven: Baby Minh Vu met zijn moeder en de echtgenote van de kapitein Geo Visser (Olietanker Antilla Bay, 1981).
Onder: Minh Vu overhandigde zijn boek aan mevrouw Visser (Driehuis, 2019)

LN: Hoe was je jeugd in Hoorn? Hoe ben je verliefd geworden met vechtsport?

MV: Mijn jeugd in Hoorn was in verhouding tot de opvoeding van  mijn oudere broers en zussen toch wat vrijer. Ik ben een van de jongsten en mocht daardoor toch meer mijn eigen weg kiezen. Mijn ouders waren wel streng voor ons allemaal, vooral met studie, en werken bij onze loempia fabriek was het allerbelangrijkste,  ik was de enige die thuis nog fanatiek aan sport deed en daarmee van hobby mijn werk heb kunnen maken.

Ik had twee passies, dat was kungfu en voetbal. Ik mocht toen maar op een sport van mijn ouders, zelf was ik  grote fan van Jackie Chan en Bruce lee. Op mijn elfjarige leeftijd bracht mijn broer Quang mij naar een proefles kungfu en sindsdien is kungfu een deel van mijn leven geworden. Wel tussendoor nog een paar jaartjes gevoetbald.

Familie Vu (Hoorn, 1984)

LN: Hoe ben je bekend geworden? Ging het vanzelf of heb je ook ups-and-downs gehad?

MV: Na een jaar kungfu trainen ben ik Nederlands kampioen geworden en kort daarop volgend Europees Kampioen en Wereldkampioen. Uiteraard ging dat niet van zelf. Vallen en opstaan hoort bij het leven. Naast de wedstrijden ben ik shows gaan verzorgen en ook daardoor heb ik bekendheid gekregen.  Elke keer als ik op podium stond, gaf het mij weer een “kick” dat ik mensen kon entertainen. Ik heb naast topsport en shows, ook in theaters, commercials en films mogen spelen. 

LN: Opgroeien in twee culturen, hoe was je ervaring? Hoe heb je een brug tussen Oost en West gecreëerd? Wat moet er nog worden gebeurd?

MV: Opgroeien in twee culturen is wel heel bijzonder. Met mijn bedrijf “Minh-zone Entertainment”  heb ik daarom ook een brug gecreëerd  tussen Oost en West. Een brug voor inspiratie, een brug voor talenten, cultuur uitwisseling en een brug voor handel. Ik verbind namelijk artiesten (talenten) uit Azië met het Westen. Ik laat Aziatische artiesten in Europa optreden en andersom breng ik Westerse artiesten naar Azië.  In alle takken van sport binnen Minh-zone zijn de twee zeer verschillende culturen als “one world, one dream” samengebracht. Ik kan dus stellen dat het is gelukt om die brug te creëren. Maar ik stop nooit met bouwen. 

LN: Voor de theatervoorstelling reisde je enkele jaren terug met regisseur Dick van den Heuvel en producent Ruud de Graaf terug naar Vietnam. Hoe was jouw ervaring?

MV: Ik vond het heel indrukwekkend, vele aangrijpende verhalen gehoord tijdens de reis. Wegen en paden mogen bewandelen waar mijn ouders en vele andere vluchtelingen zijn geweest of wat zij hebben meegemaakt. Je kan het je bijna niet eens voorstellen, maar ik als baby heb dat dus ook doorstaan.

LN: Jouw verhaal “Vu Vietnam Uitgevlucht” was indrukwekkend. Op een pakkende manier gaf je weer wat jouw familie heeft meegemaakt. “Het boek is meeslepend, waarbij een menig traan is gevallen. Veel verhalen over vluchtelingen gehoord, maar dit boek zorgt ervoor dat je voelt hoe het is om vluchteling te zijn” vertelt een lezer. Heb je nu nog iets toe te voegen aan je verhaal?

MV: Jazeker, ik ben aan het denken om een tweede boek te schrijven. Kreeg veel vragen over hoe het nu met ons gaat, het leven in Nederland, hoe we het hebben opgepakt of iedereen van mijn familie nog leeft, etc. 

LN: Jouw familieverhaal wordt ook verfilmd. Hoe is jouw rol in deze film? Wanneer kan het publiek deze film in de bioscoop zien?

MV: Vorig jaar zouden we starten met de opnames. Helaas door de corona is het uitgesteld. Wanneer we het  weer gaan oppakken is nog niet geheel duidelijk. Het is en blijft een moeilijke tijd nu met corona. Maar zodra we starten wordt het landelijk kenbaar gemaakt.

Minh Vu met zijn vrouw en twee zonen (Nibbixwoud, 2018)

LN: Heb je plannen voor de toekomst?

MV: Mijn plan voor de toekomst is de brug vergroten, waarover velen heen en weer zullen gaan. Dagelijks ontstaan in mijn hoofd en mijn hart nieuwe ideeën. Daaraan is geen deadline verbonden.

.

Lam Ngo
Bron: Onverteldeverhalen, 24.12.2021

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Cultuurmaatschappij/Interview/hetverhaalvanminhvu.htm


Cái Đình - 2022