Emi van de Ven


Censuur in Vietnam: een leger aan online manipulatie

 

De Communistische Partij van Vietnam (CPV) is de enige politieke partij in Vietnam. Op papier bestaat ze naast het Vietnamees Vaderlandsfront, maar dit is eigenlijk een soort koepelorganisatie van alle Vietnamese verenigingen die groot voorstander zijn van de overheid. De CPV heeft gecentraliseerde controle over de staat, het leger en de media. De oppermacht van de partij is zelfs gewaarborgd in de nationale grondwet.

Deze partij zorgt dus ook voor alle censuur in het land. De regering censureert het internet al sinds 2013, toen werd besloten dat burgers geen politieke of andere actualiteiten meer mochten bespreken online. De CPV treedt met name hard op tegen bloggers en nieuwssites.

Freedom House geeft de internetvrijheid in Vietnam een score van 22 van de 100. Bij Verslaggevers zonder Grenzen staat het land op plaats 175 van de 180 in de wereld persvrijheid index.

In dit artikel leggen we uit hoe de censuur in Vietnam precies in elkaar zit. We behandelen waarom de Communistische Partij het internet censureert, op welke inhoud de censuur zich richt en hoe de regering de internetcensuur toepast.

Waarom censureert Vietnam het internet?

Vietnam kent bijna 70 miljoen internetgebruikers. Een groot deel van de 100 miljoen inwoners heeft dus toegang tot het internet. Volgens president Tran Dai Quang gebruiken tegenstanders het internet om politieke campagnes te organiseren die “het prestige van de partijleiders en de staat ondermijnen.” Hij suggereerde dat de regering bezig was met een oplossing “om nieuwssites en blogs met slechte en gevaarlijke inhoud te voorkomen.”

Ondanks de nadruk op ‘nepnieuws’ en ‘kwaadaardige inhoud’, is de censuur in Vietnam vooral gericht tegen de politieke tegenstanders van de Communistische Partij. Het gaat hier om burger- en mensenrechtenorganisaties en religieuze groepen zoals boeddhisten en rooms-katholieken.

Internetcensuur in Vietnam is dus een middel van de Communistische Partij om politieke controle uit te oefenen. Zo kan ze het politieke debat bepalen, tegenstanders aanpakken, en nieuws verwijderen als dit negatief richting de partij is.

Wat censureert de Vietnamese regering?

Vaak zie je bij landen die censureren dat zij religieuze organisaties beschermen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Iran en Turkije. Vietnam doet dit niet. Integendeel; de Vietnamese overheid blokkeert juist inhoud die religieuze organisaties promoot.

Ook richt de censuur in Vietnam zich op het monddood maken van de politieke oppositie en mensenrechtenorganisaties.

Kritische geluiden richting de Partij

Het overgrote deel van de inhoud die de Communistische Partij van Vietnam censureert, bestaat uit zogenaamde dreigingen voor de heerschappij van de partij. Dit kan informatie zijn over de misstanden van de regerende partij, of zelfs informatie over andere bestuursvormen zoals democratie.

Ook nieuwsmedia met een kritische houding ten opzichte van de Communistische Partij, worden gecensureerd. Zo zijn websites op de zwarte lijst geplaatst die commentaar hadden op de reactie van de regering op grens- en zee-conflicten met China. Ook berichtgeving over de milieuramp in de Formosa Steel Factory werd geblokkeerd.

Bovendien treedt de regering op tegen de politieke oppositie. Bij de parlementsverkiezingen van mei 2021 verbood ze onafhankelijke kandidaten om campagne te voeren op social media. Dit pakte ze hard aan; sommigen die hun kandidatuur online aankondigden, werden gearresteerd. Ook bedreigde de regering andere kandidaten met lastercampagnes.

Mensenrechtenorganisaties

In het verleden heeft de regering de toegang tot websites van mensenrechtenorganisaties beperkt. Sites van organisaties zoals Human Rights Watch, Verslaggevers zonder Grenzen, Freedom House, het Rode Kruis, Amnesty International en Greenpeace waren voor gebruikers in Vietnam ontoegankelijk. Nog steeds hebben mensenrechtenactivisten in het land het zwaar. Websites blijven onstabiel en krijgen zelfs spyware-aanvallen te verduren. In juni 2021 zaten 235 activisten gevangen in het land wegens de uitoefening van hun grondrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

Religieuze groeperingen

In overeenstemming met haar sociale waarden, blokkeert de Communistische Partij van Vietnam alle inhoud die georganiseerde religie promoot. Dit zijn religies zoals de Cao Dai-groep, het boeddhisme en de rooms-katholieke kerk. De regering beschouwt georganiseerde religieuze groepen namelijk als een bedreiging voor de staat en censureert ze als potentiële politieke tegenstanders.

Hulpmiddelen voor het omzeilen van de censuur

Internet service providers (ISP’s) in Vietnam hebben stappen ondernomen om de toegang te blokkeren tot middelen waarmee de internetcensuur kan worden omzeild. Voorbeelden hiervan zijn VPN’s en proxy’s. Voor sommigen zijn deze middelen nog steeds bereikbaar; de censuur is dus afhankelijk van het abonnement en je internetprovider.

Hoe censureert Vietnam het internet?

De Communistische Partij van Vietnam gebruikt verschillende methoden om het internet te censureren. Bijvoorbeeld:

Telecommunicatie als staatseigendom

De censuur in Vietnam is voor een groot deel mogelijk doordat de Communistische Partij controle heeft over de telecommunicatie-infrastructuur van het land.

De Vietnamese Post- en Telecommunicatiemaatschappij (VNPT) en Viettel domineren de telecommunicatiesector in Vietnam. Viettel is eigendom van het Vietnamese leger. Drie van de vier providers die bandbreedte toewijzen aan de internetproviders van het land zijn in handen van de staat of het leger.

Internetblokkades en -beperkingen

De Vietnamese overheid past regelmatig bandbreedtebeperkingen toe om politieke redenen. Ook blokkeert ze geregeld de toegang tot het internet of tot social media en apps, waaronder Facebook en Instagram.

Naast het blokkeren van de toegang tot het internet, gebruikt de regering haar controle over de telecommunicatie-infrastructuur ook om het gsm-signaal naar mobiele telefoons te blokkeren. Tijdens periodes van politieke onrust kan ze op deze manier de communicatie van protesterende groepen verstoren en de verspreiding van informatie en nieuws verhinderen.

Regelgeving

Het Vietnam Internet Network Information Center (VNNIC) is verantwoordelijk voor de internetcensuur in het land. Het VNNIC is een onderafdeling van het Vietnamese ministerie van Informatie en Communicatie. Het wijst internetdomeinnamen, IP-adressen en autonome systeemnummers toe en houdt toezicht op het gebruik ervan.

Het ministerie van Openbare Veiligheid (MPS) is een onderdeel van het VNNIC. Ze houdt toezicht op de politieke censuur. In theorie zouden de beslissingen van het MPS transparant moeten zijn en overeen moeten komen met het overheidsbeleid. Het Ministerie is echter niet open over het op de zwarte lijst plaatsen van websites en het verwijderen van content.

Gegevens opslaan en inhoud blokkeren

Sinds 2017 voert de Vietnamese regering de druk op internationale content- en social mediaplatforms op om inhoud te verwijderen die de Communistische Partij als “schadelijk” beschouwt.

In hetzelfde jaar nam het land een wet aan waardoor social mediabedrijven zoals Facebook verplicht zijn “aanstootgevende” inhoud van hun platforms te verwijderen. Dit moet binnen één dag na een verzoek van de VNNIC gebeuren.

Facebook weigerde aan deze regelgeving te voldoen, waarna verschillende advertenties van Facebook en YouTube teruggetrokken werden. De Vietnamese regering gaf dit als opdracht aan verschillende multinationals met vestigingen in Vietnam. Sindsdien zijn Facebook en de Vietnamese overheid in een getouwtrek verwikkeld. De ene keer geeft Facebook gehoor aan de verzoeken van de VNNIC, de andere keer neemt ze het verlies aan inkomsten voor lief.

Een andere wet verplicht technologiebedrijven met vestigingen in Vietnam om gebruikersgegevens op te slaan. De Wet op informatiebeveiliging laat overheidsinstanties de persoonlijke gegevens van gebruikers zonder toestemming met elkaar delen. Ook moeten de bedrijven decoderingssleutels van gegevens op verzoek overhandigen aan de Vietnamese autoriteiten.

Met een wet uit 2021 wil Vietnam een nieuwe overheidsinstantie in het leven roepen. Deze krijgt dan de controle over de verwerking van persoonsgegevens van onder meer social mediabedrijven, banken en zorginstanties.

Ook kondigde de regering een nieuw wetsontwerp aan die social mediaplatformen verplicht om contactgegevens van gebruikers aan de staat te overhandigen. Het gaat hier om gebruikers van accounts met meer dan 10.000 volgers of abonnees.

Inhoud manipuleren

De regering probeert actief de publieke opinie te manipuleren. In de hoofdstad Hanoi werkt een militaire eenheid van 10.000 man aan het beïnvloeden van meningen online. Zij bestrijden “verkeerde” opvattingen en verwijderen “slechte en gevaarlijke inhoud.”

Deze regeringsgezinde online manipulatoren controleren inhoud op social media, verzamelen informatie over gebruikers en sturen online discussies zodat deze overeenstemmen met de standpunten en meningen van de Communistische Partij van Vietnam. De zogenaamde Force 47 heeft sinds haar oprichting in 2017 al honderden Facebook-groepen en -pagina’s opgezet, en duizenden pro-regering artikelen en posts geplaatst.

Technische aanvallen

Sinds 2009 zijn computers van mensenrechtenorganisaties verschillende keren aangevallen. Vietnamees-talige programma’s infecteerden de computers met botnetsoftware. Deze software was ontworpen voor het ondersteunen van DDoS-aanvallen op nieuwswebsites en blogs die als kritisch tegenover de regering werden beschouwd.

Uit gelekte – en vervolgens gepubliceerde – documenten bleek in 2017 dat de overheid hackers sponsorden om een cyberspionagecampagne te voeren. Deze campagne richtte zich op Vietnamese mediaorganisaties, de Vietnamese diaspora in Australië, en bedrijven met belangen in Vietnam.

Boetes en ontslagen

Journalisten die kritische artikelen schrijven over de communistische regering kunnen worden gestraft met boetes, disciplinaire waarschuwingen, ontslag en zelfs gevangenisstraf.

De regering kan volgens decreet 174 boetes opleggen van maximaal 100 miljoen Vietnamese dong (ongeveer 4.000 euro) aan iedereen die de regering, de Partij of nationale helden bekritiseert. Dezelfde boete geldt voor het op social media verspreiden van propaganda en ideologie die zich tegen de staat richt.

De MPS heeft al meermaals hard gehandhaafd. Zo heeft ze bijvoorbeeld de perskaart ingetrokken van Mai Phan Loi, journalist bij de Ho Chi Minh City Law Newspaper. Mai Phan Loi plaatste een poll op een Facebookpagina over het neerstorten van een Vietnamees maritiem patrouillevliegtuig. Hij schreef dat het vliegtuig “in stukken was geëxplodeerd”, wat volgens de regering ongepast taalgebruik was en bovendien niet respectvol voor het leger.

Het ministerie van Informatie en Communicatie verklaarde dat de journalist hiermee de reputatie van het Vietnamese leger “ernstig heeft geschaad.” Bovendien zou hij de gevoelens van families en collega’s van de omgekomen militairen hebben gekwetst en de reputatie van andere journalisten hebben beschadigd.

Toen journalisten protesteerden tegen het intrekken van Loi’s perskaart, gaf de minister van Informatie en Communicatie een verklaring af. Hierin maakte hij aan journalisten duidelijk dat ze bedachtzaam moesten zijn bij het gebruik van sociale netwerken, of de consequenties moesten aanvaarden.

Gevangenisstraffen

Op grond van artikelen 79, 88 en 258 van het Vietnamese Wetboek van Strafrecht, kunnen bloggers en online activisten worden vervolgd en gevangengezet vanwege misdrijven zoals gezagsondermijning, propaganda gericht tegen de staat en misbruik van democratische vrijheden.

Zo staat er bijvoorbeeld maximaal vijf jaar gevangenisstraf op het “uitvoeren van activiteiten die gericht zijn op het omverwerpen van de regering.” Hetzelfde geldt voor het “maken, opslaan, verspreiden of propaganderen van materiaal en producten die gericht zijn op verzet tegen de staat.”

Aanvallen op online journalisten

Bloggers en online activisten in Vietnam worden niet alleen bedreigd met censuur en gevangenisstraf; ze zijn ook slachtoffer van fysieke aanvallen. Volgens Human Rights Watch vonden er tussen 2015 en 2017 36 van zulke aanvallen plaats. Sommigen gebeurden zelfs in het volle zicht van politiebureaus of politieagenten, die vervolgens niet ingrepen.

Zo krijg je vrij internet

Er zijn manieren om de censuur in Vietnam te omzeilen. Door de zware internetbeperkingen in het land is het echter moeilijk te zeggen of deze effectief zullen zijn. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen vrij toegang tot het internet te krijgen als je in Vietnam bent of er binnenkort heen gaat:

Een VPN gebruiken in Vietnam

Een VPN (virtual private network) stuurt al je internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel. Dit zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Wanneer je een VPN gebruikt, ben je online veiliger, anoniemer en vrijer.

Het gebruik van een VPN in Vietnam is niet illegaal. De overheid blokkeert wel regelmatig de toegang tot middelen waarmee de bevolking censuur kan omzeilen. VPN’s lijken voor nu nog gespaard.

Ben je in Vietnam of ga je er binnenkort heen en overweeg je het gebruik van een VPN? NordVPN is een uitstekende provider wanneer je internetcensuur in een land wilt omzeilen. De dienst helpt mensen uit repressieve regimes te strijden voor digitale vrijheden. NordVPN heeft een strikt no-logs beleid, waardoor je gegevens niet worden bijgehouden, opgeslagen of gedeeld met overheden.

Een VPN kun je op verschillende apparaten en besturingssystemen instellen, bijvoorbeeld op je iPhone of iPad, op Android, Windows 10, of MacOS.

Conclusie

De Communistische Partij van Vietnam censureert actief het internet. Het grootste deel van de censuur richt zich op de politieke oppositie en mensenrechtenorganisaties. Met nieuwe wetten vanaf 2017 gaat de staat een steeds repressievere richting op. De overheid treedt hardhandig op tegen online vrijheden. Ook journalisten en gebruikers van social media kunnen rekenen op een stevige aanpak, wanneer zij zich ook maar enigszins kritisch tegenover de regering uiten.

.

Emi van de Ven

Bron: www.vpngids.nl

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/techniekwetenschap/censuurinvietnameenleger.htm


Cái Đình - 2021