Folkert Van Der Krol


Dordtse loempiaverkoper vertelt in VPRO-programma over zijn vermoorde familie in Noord-Vietnam

Loempiaverkoper Xuan Tran uit Dordrecht is zondag te zien in de derde aflevering van Een programma over de jaren tachtig. Daarin vertelt hij over zijn communistische moederland Vietnam. 

Loempiaverkoper Xuan Tran vertelt over wat zijn vader en oom overkomen is in Noord-Vietnam. ©VPRO

Tran heeft de vlag van Zuid-Vietnam bij zijn kraam in Dordrecht opgehangen, het land dat in de jaren 70 bij Noord-Vietnam werd gevoegd na de Vietnamoorlog. Zijn vader en oom hadden een hoge functie bij de overheid, vertelt hij in het programma. Ze werden volgens hem vermoord in de gevangenis. Na de val van de Berlijnse Muur hoopte hij ook dat Vietnam zou worden bevrijd van communisten, maar dat gebeurde niet.

Bootvluchteling

Journalist en historicus Teun van de Keuken onderzoekt de jaren 80 in Een programma over de jaren tachtig. In deze geschiedenisserie wordt de kijker telkens aan de hand genomen door een co-presentator die persoonlijk betrokken is bij het onderwerp van de uitzending. Dit keer gebeurt dat door een Vietnamese bootvluchteling.

.

Folkert Van Der Krol 19 maart 2022, 16:05

Bron: https://www.topics.nl/dordtse-loempiaverkoper-vertelt-in-vpro-programma-over-zijn-vermoorde-familie-in-noord-vietnam-a17159928ad/?context=playlist/a-vietnam-b267d2/

Bekijk de documentaire

 


Cái Đình - 2022