Sharon Bremer


Moon over La Ca en haar culinaire reis in Groningen: ‘Eten is heel belangrijk in de Vietnamese cultuur’

Eigenaresse Moon in haar restaurant La Ca in Groningen. Eigen foto.

Toen Moon voor haar studie naar Groningen kwam, was het liefde op het eerste gezicht. Het is dus ook niet voor niets dat ze besloot te blijven en hier haar eigen restaurant opende. Want naast dat Groningen haar hart heeft veroverd, heeft Moon nóg een passie: koken!

Moon Nguyen is geboren in Vietnam en kwam tien jaar geleden voor haar studie naar Groningen. “Groningen is een superleuke stad met veel studenten. Op drukke momenten lijkt het zelfs wel een beetje de hoofdstad van Vietnam, Hanoi!”, vertelt ze. “Ik ben verliefd geworden op Groningen en vind het fantastisch dat ik mijn culinaire avontuur hier mag beginnen.”

De Vietnamese keuken in Groningen

Na vier jaar studeren kreeg Moon een kantoorbaan, maar ze merkte dat haar hart ergens anders lag. “Koken is altijd mijn passie geweest en het is mijn droom om Groningen kennis te laten maken met de Vietnamese keuken.”

En zo geschiedde. Moon opende eind 2019 haar restaurant ‘La Ca’ in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. “Eten speelt een hele belangrijke rol in de Vietnamese cultuur”, vertelt ze. “Het is een belangrijk middel in veel sociale situaties, bijvoorbeeld wanneer er iets te vieren is, maar ook wanneer er een conflict is. Ook in zakelijke situaties gaan mensen in Vietnam vaak eten en worden er tussen de maaltijden door onderhandelingen gevoerd. Ik kook altijd genoeg voor iedereen. Familie en vrienden kunnen altijd aanschuiven zonder af te spreken.”

Eigen foto La Ca Groningen.

La Ca

“La Ca betekent ‘ronddwalen”, legt Moon uit. “Voor lekker eten hoef je niet in een luxe restaurant te zijn. Je moet juist lekker ronddwalen over de kleine weggetjes en genieten van lokale specialiteiten.”

Voordat Moon de stap zette om een eigen restaurant te openen, verkocht ze haar Vietnamese specialiteiten eerst op kleinere schaal: “Ik ben begonnen met een foodtruck in Groningen en later op verschillende festivals in Nederland en Duitsland. Toen dat heel goed ging heb ik besloten om mijn eigen restaurant te gaan openen. Dat was heel spannend, maar het gaat goed en ik geniet er enorm van!”

Moderne levensstijl

Moon wil dus Vietnamees eten bekender maken in Groningen. “Chinees, Indonesisch en Thais eten is hier al heel bekend”, vervolgt ze, “en Vietnamees eten begint steeds bekender te worden. Het is gezond en heeft heel veel vegetarische variaties. Dat past steeds beter bij de moderne levensstijl van mensen.”

“Elke regio in Vietnam heeft haar eigen specialiteiten. De smaak in het noorden, midden en zuiden van Vietnam is anders. Bij La Ca zijn momenteel de Pho (Vietnamese noedelsoep) en de Banhmi (Vietnamees knapperig brood) heel populair. En, zoals ik eerder al zei, merk ik dat de vraag naar vegetarische opties steeds populairder wordt in Groningen.”

Foto | Oogst Groningen

Lockdown

Zes maanden voor de eerste lockdown opende Moon de deuren van haar La Ca. Een enorme domper dus, toen ze na amper een half jaar alweer moest sluiten. “Het was moeilijk, maar ik heb een fijn team en we proberen de crisis zo goed mogelijk te overleven. Daarom zijn we begonnen met afhalen en bezorgen en dat loopt gelukkig erg goed.”

Moon blijft positief over de toekomst. Ze is zelfs al bezig met allerlei nieuwe plannen. “Ik wil graag meer vegetarische of veganistische gerechten op het menu zetten. In Vietnam hebben we veel lekkere recepten zonder vlees of dierlijke producten en die wil ik graag naar Groningen brengen. Maar eerst de coronapandemie doorkomen. Zoals ze in Groningen zeggen: ‘Komt goud mien jung!'”

Eigen foto La Ca Groningen.

.

Sharon Bremer
Uit: Indebuurt.nl/groningen, 26.03.2021

_________

La Ca Groningen

Oude Kijk in Het Jatstraat 20, 9712 EH Groningen

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Culiterair/moonoverlaca.htm


Cái Đình - 2021