Eltekeh Luijendijk


Vietfoods in Deventer brengt ons even terug naar Vietnam

.

Op 8.796 km vanaf mijn woonplaats, in Hanoi Vietnam, kreeg ik de tip om bij terugkomst toch echt eens op bezoek te gaan bij Vietfoods in Deventer. Want daar moet ik zijn voor Vietnamees eten dat het dichtste bij mijn originele Vietnamese ervaring zal komen. Zou het echt?

De trotse eigenaar Mr. Tran Khanh Tung is on fire in zijn keuken © Liselotte Kolthof

Het plaatsen van een bestelling blijkt een hele reis. Het vaste telefoonnummer op de website wordt niet opgenomen, via de chat laat ik mijn gegevens achter en via mijn mail ontvang ik een 06-nummer om contact op te nemen, die overigens heel vriendelijk wordt beantwoord. Maar dit moet echt makkelijker kunnen, want hongerige gasten met minder geduld haken hier waarschijnlijk af.

Niet in de voetsporen van Anthony Bourdain

Mijn tafelgast Tessa Jonker heeft er zin in, ze wil sowieso Pho (signature noedelsoep van Vietnam) om in de voetsporen van Anthony Bourdain te treden. Helaas is deze voor take away van het menu geschrapt omdat de kwaliteit niet geborgd kan worden, maar er wordt ons een mooi alternatief geboden. Goed om te vernemen dat kwaliteit hier hoog in het vaandel staat.

Kraakverse springroll

Ons eerste voorgerecht, een verse springrol met garnaal is kraakvers. Het rijstvel is strak om de flinterdunne sla, reepjes komkommer en omelet, dunne rijstnoedels, kruiden (koriander en munt) en garnaal gerold. Wat fijngehakte pinda’s zorgen voor textuur en de bijpassende dipsaus, samen met Saigon biertjes die we bij onze bestelling hebben gekregen, brengen ons regelrecht naar Vietnam.

Kraakverse springroll met garnaal © Eltekeh Luijendijk

Ananaspatroon

Dan de cuttlefish (zeekat, broertje van de inktvis) in fire. De zeekat is verrassend mals en heeft een aangename structuur doordat hij is ingesneden met een ananaspatroon (prachtig vakwerkje). Hij is net niet gaar (zoals het hoort) waarmee je het rubberige mondgevoel voorkomt. Het zoete vlees wordt niet overschaduwd door de pittige saus, die aanvult maar niet lamlegt.

Erg malse cuttlefish oftewel zeekat © Eltekeh Luijendijk

In plaats van onze pho, hebben we het advies voor knapperige rijstnoedels met dancing beef gevolgd. Het dunne, sappige rundvlees, gehuld in een liefdevolle marinade, danst over de knapperige noedels en verse groenten met een goede bite. Vergezeld met een authentieke Vietnamese salade met onder andere munt, koriander, lime en vissaus.

Dancing beef met crispy noedels en verse groenten © Eltekeh Luijendijk

Covid Killer

Alleen al vanwege de naam moeten we de Covid Killer proberen, gegrilde kip in Covid Killer saus met rijst en kruiden. Hopelijk smaakt dit net zo lekker als dat het ruikt, het water loopt ons in de mond. De kippendijen zijn heel mals en smakelijk, de groenten (o.a. wortel, broccoli) hebben ook hier weer een mooie bite. Gebroken rijst wordt veel in Vietnam gebruikt en neemt de smaken goed op. We proeven onder andere kurkuma, gember en citroengras die elkaar en andere smaken afwisselen en zo zorgen voor een origineel en aangenaam gerecht.

Covid Killer gegrilde kip © Eltekeh Luijendijk

Smaak en gezondheid

Maar waarom Covid Killer? Als ik navraag doe is dit eigenlijk niet eens zo’n hele gekke naam. De filosofie van Vietfoods is gebaseerd op die van de Vietnamese keuken waarbij smaak en gezondheid de twee belangrijkste pijlers zijn. Door het balanceren van ingrediënten wordt niet alleen smaak gecreëerd, maar ook het immuunsysteem ondersteund. En een gezond immuunsysteem zorgt voor weerstand, waarmee een virus zoals Covid minder kans heeft. Een lekkere manier dus om aan je immuunsysteem te werken.

Vietnamese knuffel

Eigenlijk zitten we al een beetje vol, de porties zijn groot en we kunnen moeilijk stoppen met eten. Maar het dessert moet ook getest worden, de Hot Banana. Meestal ben ik geen fan van Aziatische desserts omdat ze vaak mierzoet zijn of een tapioca structuur hebben, waardoor het toetje van je bord stuitert. Dit is een uitzondering. Banaan, mungboon en rijpe jackfruit zijn samengevoegd in een soort van lauwwarme rijstebrij – zo ziet het er ook uit - met crunchy nootjes en verse stukjes jackfruit. Zoet, warm en zacht als een Vietnamese knuffel na het diner.

Geen concessies aan de Nederlandse smaak

Tessa dacht dat ze een brandblusser nodig zou hebben om deze avond door te komen, maar verbaast zich over de uitgebalanceerde en eigenzinnige smaken. Het is prettig dat hier geen concessies zijn gedaan aan de Nederlandse smaak, de gerechten zijn authentiek, al had wat Thaise basilicum het helemaal af gemaakt. Tip: geef op de hoofdpagina van de website duidelijk aan op welke manier besteld kan worden. Ik ben blij dat wij hebben doorgezet, maar het zou zonde zijn dat hierdoor gasten worden misgelopen. Maar vooral cảm ơn (bedankt) dat we ons even in Vietnam waanden.

Cảm ơn Vietfoods © Eltekeh Luijendijk

Cijfers

Voorgerecht 8
Hoofdgerecht 8
Nagerecht 7,5
Bediening 7,5
Sfeer 7,5
Prijs/kwaliteit 8
Totaal 7,8

Rekening

1 x Goi Cuon Tom fresh springroll € 6,95
1 x Muc Tuoi zeekat € 8,75
1 x Covid Killer killer € 18,95
1 x Dancing beef € 18,95
2 x Hot Banana € 11,50
Totaal € 65,10

Restaurant: Vietfoods, Brink 45, 7411 BT Deventer, 0570-865691, vietfoods.org

Eltekeh Luijendijk
De Stentor, 12.05.2021

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Culiterair/vietfoodsindeventer.htm


Cái Đình - 2021