Danique Roozekrans


Een kijkje in de keuken van kok Mai (51): ‘Mijn dierbaarste herinneringen hebben te maken met eten’

Beeld: Danique Roozekrans

De Vietnamese Mai Nguyen is na jaren reizen en verhuizen neergestreken in Leiden.
Ze is verzot op koken en samen eten. Iets wat in tijden van corona moeilijker gaat.
Maar daar heeft Mai een oplossing voor gevonden: “Aan het keukenblok waar ik
normaal kookworkshops geef, maak ik nu afhaalmaaltijden voor Leidse liefhebbers.”
Wij namen een kijkje in Mai’s keuken.

.

Mai is geboren in het zuiden van Vietnam, in Mỹ Tho, een stad gelegen in de Mekong Delta. Toen ze elf jaar oud was, kwam ze naar Nederland: “In 1975 was het zuidelijke deel van Vietnam in handen gevallen van het communistische regime”, vertelt Mai. “Mijn familie besloot te vluchten en kwam in Nederland terecht.” Het was geen gemakkelijke overgang, maar Mai heeft er ook veel fijne herinneringen aan overgehouden.

Jeugdsentiment

Haar dierbaarste momenten hadden vaak te maken met eten: “Hoe ik samen met mijn moeder en twee broertjes al pratend aan de eettafel zat bijvoorbeeld, en hoe dat eten dan precies smaakte. In Vietnam is het gebruikelijk dat het oudste kind kookt voor de rest van de familie. Zo leerde ik op mijn zevende al hoe ik rijst moest koken.” Ze heeft de Vietnamese keuken dus met de paplepel ingegoten gekregen.

De wereld rond

Vanwege het werk van haar man verliet Mai op latere leeftijd opnieuw haar thuisbasis. Samen met hun twee kinderen hebben ze op veel verschillende plekken gewoond. In ieder land verkende Mai uitgebreid de plaatselijke keuken. “Op de food courts in Singapore leerde ik nog meer over de verschillende eetculturen die Azië rijk is. In Hongarije leerde ik weer goulash koken, in Sierra Leone had ik een eigen moestuin en stonden er veel zeevruchten op het menu. En in Libanon werkte ik in een restaurant waar ik niet alleen die keuken, maar ook die van de buurlanden leerde kennen.”

Terug in Nederland

In 2014 keerde Mai met haar gezin terug naar Leiden. Ook hier heeft ze niet stilgezeten: in 2016 deed ze mee aan MasterChef Holland. En vanuit haar keuken op de Apothekersdijk bracht ze in maart zelfs haar eigen kookboek Ăn Ăn uit, een bundel van de lekkerste familierecepten uit haar geboorteland. Mai: “De titel betekent letterlijk ‘eet eet’: een uitspraak die Vietnamezen doen als ze hun familie en vrienden roepen om aan tafel te gaan.”

Mai’s kookboek Ăn Ăn

Eetsmakelijk

Benieuwd geworden naar de keukencreaties van Mai? Je kunt het proeven! Iedere week bereid Mai twee verschillende gerechten die je bij haar kunt afhalen: vaak één vlees- of visgerecht en één vegetarische maaltijd. “Ter ere van Leidens Ontzet maakte ik bijvoorbeeld beef rendang met hutspot-koening, een groot succes!” Wat er deze week op het menu staat en hoe je kunt bestellen lees je op Mai’s Instagram -  en Facebookpagina.

Mai’s hotspots

Mocht je je na dit artikel afvragen waar Mai zelf graag eet, dan is het antwoord bij Bar Lokaal! Ze is dol op de shakshuka of de geroosterde bloemkool. En haar boodschappen? Die doet ze graag bij Leidse winkels zoals Mabroek of Zam Zam, Vishandel Harteveld en Toko De Nieuwe Wereld.

.

Door Danique Roozekrans

Bron: indebuurt.nl

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Cultuurmaatschappij/eenkijkjeindekeuken.htm


Cái Đình - 2020